Onderwijs in Mali, eerste ervaringen

February 10th, 2012  Posted at   mali
arrow   |   1 Commentarrow

Als toekomstig docenten zijn wij natuurlijk extra nieuwsgierig naar het onderwijs in Bamako. Het lijkt ons daarom een leuk idee om kort onze eerste indrukken van het onderwijs in Mali vertellen.

Al een van de eerste dagen gaf Monsieur Goro ons een rondleiding op l’INA, Institut National des Arts. Dat is de kunstacademie in Bamako vergelijkbaar met onze AHK. De opleidingen die je hier kunt volgen zijn theater, dans, animation (een soort media&cultuur), muziek. En natuurlijk beeldende kunst, dat heet hier art plastique.

 

Studenten moeten toelating doen om op de opleiding te starten, maar als je veel geld kan neertellen wordt je ook toegelaten. Een jaartje studeren is hier niet zo duur als bij ons, zo’n 400euro per jaar. Het eerste verschil met de Nederlandse kunstacademie dat ons opvalt, is dat er veel meer jongens naar deze school gaan dan meisjes. Terwijl er bij ons maar enkele mannen op school zitten.

Onze Malinese medestudenten leggen uit hoe de opleiding art plastique er hier ongeveer uit ziet. De opleiding duurt 4 jaar. In jaar 1 begin je met tekenen, dessiner. In jaar 2 herhaal je dit, maar dan wordt er meer geperfectioneerd. In het derde jaar krijg je naast de praktijk lessen ook theorie lessen zoals kunstgeschiedenis. In jaar 4 lopen de studenten het hele jaar stage. Voor onze Malinese studentenpartners geldt dit uitwisselingsproject ook als stage. Je krijgt hier alleen 2D lessen, geen 3D of andere soorten beeldende kunst. De studenten leren bijvoorbeeld portret tekenen, perspectief tekenen of ze maken hun naam met graffiti. De studenten hier werken voornamelijk naar de waarneming, en zijn ook erg bang om los te laten van de realiteit. Ze zijn hier niet zo van de vrije of conceptuele opdrachten.

Terug naar onze eerste rondleiding op de INA. We namen een kijkje bij alle verschillende lessen die gegeven werden in de kleine, donkere klaslokaaltjes rondom de binnenplaats. Overal waar we binnenkwamen stonden de studenten kort op van hun schoolbanken om ons te begroeten. Erg leuk was muziek, waar ze bezig waren met solvage. De klas zong speciaal voor ons accapella een Malinees lied.

Een rendezvous met de directrice, jawel, een vrouw! Madame la directrice is een mooie, imposante vrouw die nog even een fles deo in haar kamertje leegspoot voor het hoge bezoek uit Nederland op bezoek kwam. We hebben ons voorgesteld met onze nieuwe Malinese achternamen. We kregen uitleg van haar over de betekenis ervan. Voor ons vertrek nog even een fotosessie, om de beurt op de foto met madame la directrice.

Dan onze eerste echte lessen in Mali. De lessen van monsieur Goro zijn op zijn minst bijzonder te noemen. De eerste introductie les over de Bogolan techniek, zetelde hij zich gemakkelijk in een stoel om vervolgens woord voor woord, in het frans, op te sommen wat wij moesten noteren in ons aantekeningen boekje. Dit verliep natuurlijk erg traag. Wat ons betreft een beetje een gedateerde doch vermakelijke manier van lesgeven. Ooit gehoord van plaatsen in Frankrijk die Angolem of Troys heten? Wij echt niet. Maar dat maakt niet uit, het dient genoteerd te worden zoals Monsieur het zegt. De volgende les met onze Malinese medestudenten hield Monsieur Goro zich afzijdig op een stoel, lekker in de schaduw met thee en belangrijke zaken. De eigenlijke les kregen we van de studenten zelf. Latere lessen blijft hij zelfs helemaal weg. Echt veel aanwijzingen worden er niet gegeven. Maar wij vermaken ons wel in het Malinese zonnetje, met deze bijzondere techniek.

One Response to “Onderwijs in Mali, eerste ervaringen”

  1. Loes says:

    Wat een leuk verhaal over het kunstonderwijs in Mali. Leuk omdat ik zo een beeld heb gekregen over hoe het daar gaat en wat jullie ervaren. Heel bijzonder! Voor jullie om nooit te vergeten!
    Liefs Loes