Atelier de Monsieur Goro

February 24th, 2012  Posted at   mali
arrow   |   3 Commentsarrow

Afgelopen weken hebben wij veel gewerkt op het atelier van Monsieur Goro, onze Bogolan docent. We hebben in onze blog over het onderwijs al iets verteld over deze man. We kunnen wel stellen dat de lessen hier heel anders gaan dan in Nederland. Dit is erg interessant om mee te maken en het is heel speciaal voor ons dat wij deze oude Malinese techniek leren in het land van herkomst.

Monsieur Goro

Eerst maar eens een korte introductie in de Bogolan techniek. Het is een techniek waarbij men stapsgewijs te werk gaat. Om te beginnen wordt de ‘fini’, het katoen, geweven. Dit weven gebeurd traditioneel gezien door de mannen. Deze fini, het textiel, wordt daarna in de Ni Galama gedoopt. Ni Galama is een gele kleurstof die wordt gemaakt van gekookte blaadjes. Dit dopen wordt herhaald tot het textiel een juiste tint geel heeft bereikt. Nu is het tijd om met modder op het doek te gaan schilderen. Het modder schilderen gebeurd traditioneel gezien door de vrouwen. Door de gele kleurstof wordt de aangebrachte modder permanent opgenomen in het textiel. Als een chemische reactie wordt de modder omgezet in zwart op het gele doek. Als je ontwerp af is moet het doek drogen in de zon, zodat de modder goed in het textiel trekt. In Afrika is er genoeg zon, erg leuk voor het proces. Na een poosje wordt het gedroogde laagje modder van het doek gewassen. Deze hele stap van zwart aanbrengen moet enkele keren worden herhaald voor een perfecte zwarte lijn. De volgende laag die aan het werk kan worden toegevoegd is een witte laag. Wit wordt gemaakt van een mengel met bleek. Dit mengsel wordt op het doek geschilderd en trekt dan in. Na het drogen in de zon wordt het doek weer uitgespoeld. Ook deze stap moet meerdere keren worden herhaald voor een heldere witte tint. Na het schilderen met zwart en wit is het tijd om de kleur aan het doek toe te voegen. Met kwasten wordt er een soort ecoline achtige substantie als kleur op het doek aangebracht. Bij deze stap wordt het doek niet meer uitgespoeld. Met het kleuren wordt ook in lagen gewerkt. Iedere keer als er een kleur is toegevoegd moet het doek drogen voordat er een tweede laag of een andere kleur kan worden aangebracht. De kleuren/ecoline achtige substanties worden gemaakt van gekookt boomschors, gekookte blaadjes en gekookte boomwortels.

Het is een techniek waarbij langzaam en precies gewerkt wordt. Alles gaat stap voor stap, iedere keer moet er weer een laag drogen in de zon. Waarna het doek uitgespoeld wordt en het weer te drogen wordt gehangen. Dit is nieuw voor ons als haastige Hollanders, gewend snel en efficiënt te werken. Op deze manier werken op deze plaats werkt als een soort therapie voor ons. Af en toe zijn we wat te ongeduldig, wat zorgt voor druipers en uitlopers in onze doeken. We willen teveel kleur in een keer aanbrengen. Maar al met al is het leuk om ons werk stap voor stap te zien groeien. De resultaten worden echt heel erg leuk!

 

We werden vrijgelaten in het kiezen van de onderwerpen. Dit heeft ons wel even verbaasd, omdat de rest wel heel erg gestuurd wordt door Monsieur Goro. We mogen pas aan een volgende laag beginnen na toestemming van hem. Maar het is wel leuk dat iedereen nu heel verschillende afbeeldingen heeft gemaakt. Het is heel divers. Het is grappig om de verschillen te zien tussen het werk van de Malinese studenten en die van ons. Zij maken vooral authentieke Malinese decoraties, wij figuratieve afbeeldingen. Ook de gezamenlijke grote groeps Bogolan is erg interessant geworden.

Vandaag hingen alle Bogolans te drogen in de zon in de tuin van Monsieur Goro. We hadden voor het eerst een goed overzicht van alle werken die we hebben gemaakt. Het zijn er echt veel! Meer dan genoeg om een leuke expositie ruimte mee te vullen! Dat is namelijk waar we naartoe hebben gewerkt, een expositie in het atelier van de INA. We zijn erg benieuwd naar de expositie van morgen!

Groepsbogolan:

3 Responses to “Atelier de Monsieur Goro”

  1. Loes says:

    Wat bijzonder! Ben benieuwd naar het resultaat en de foto’s!

  2. Ans says:

    Fantastisch stuk, goed helder geschreven, nu snapt iedereen wat jullie doen. Veel plezier met de opening, ik hoop ook dat jullie de blits maken meteen grote cadeau. Goede thuisreis! Ans

  3. Ingrid says:

    Wat leuk toch om van jullie te horen! Goede thuisreis, ben blij dat alles zo goed is gegaan, Ingrid