Reflectie Kunstnomadeproject 2012 Iris

March 8th, 2012  Posted at   mali
arrow   |   2 Commentsarrow

Mali indrukken, het project

Als mensen mij nu vragen hoe het was in Mali, weet ik niet waar ik moet beginnen met vertellen. Er is zoveel wat ik wel zou willen vertellen! Het is voor mij zo’n bijzondere tijd geweest en ik heb zoveel indrukken opgedaan. Ik zie dit als een heel belangrijk project, een heel verrijkende ervaring voor een student.

Het cultuurverschil en de taalbarrière tussen ons en de Malinezen leverde grappige en interessante momenten op. Het is bijvoorbeeld niet gepast om aan je eten te ruiken voordat je een hap neemt. Ook een mop vertalen naar het Frans is een kunst op zich. Kennen jullie die mop van het paracetemolletje? Vertaal die maar eens naar het Frans. We hebben zoveel verschillende mensen ontmoet, allemaal even lief, behulpzaam en geïnteresseerd. Ik zal de uitgebreide begroetingen missen: ‘Bonjour! Ca va? Bien dormir?’ Het zijn allemaal mooie mensen, met over het algemeen een positieve instelling waar ik graag een voorbeeld aan neem! De Malinese studenten aan wie wij les hebben gegeven waren allemaal erg gemotiveerd. In de klas zit geen enkele student die geen zin heeft, iedereen gaat met plezier aan de slag. Een verlichting vergeleken bij de leerlingen in Nederland. De betekenis van kunst voor het volk doet voor mij traditioneel voorkomen. Symbolen zijn erg belangrijk. Erg leuk is om te ervaren hoe trots de mensen zijn op hun kunst en hoeveel kennis zij ervan hebben! Het Afrikaanse landschap is indrukwekkend. In de pinasse in Segou, of de wandeltocht in Siby. Ik waande mijzelf echt even in de Lion King! Ik heb erg genoten van alle grappige, leuke, spannende en interessante belevenissen met de meiden. We hebben met z’n allen erg veel plezier gehad! Bijvoorbeeld een avondje stappen in Bamako is er een om nooit te vergeten..

Het project heeft een goede opbouw. Tijdens de 4 weken verblijf in Bamako werk je met zijn allen echt naar iets toe. Om te starten in week 1: kennismaken met de mensen, de stad, het land en een introductie in de bogolan techniek. In week 2 hard werken met zijn allen op het atelier, bogolans produceren. Vervolgens in week 3 lesgeven op de international school, waar je de pasgeleerde bogolan techniek onderwijst aan de internationale studenten. Ook geef je een westerse kunst les op de INA, de Malinese kunstacademie. Je hebt hier echt te maken met een culturele uitwisseling. Uiteindelijk in week 4 het afwerken van de bogolans, het maken van de groepsbogolan en de eindexpositie. Een feestelijke afsluiting van een leerzame en bijzonder leuke maand!


Leerdoelen

Een omschrijving van de behaalde leerdoelen, horend bij het Kunstnomade project

Tijdens ons verblijf in Mali heb ik zeer veel nieuwe indrukken opgedaan en veel geleerd.

Waar ik vooraf nog geen ervaring had met de bogolan techniek, kan ik die nu zelfstandig hanteren door de lessen van Monsieur Goro. Met hulp van de Malinese medestudenten heb ik deze techniek nu onder de knie. De samenwerking hierbij was interessant, leerzaam, soms lastig, maar vooral ook erg leuk. Ik heb ook inzicht gekregen in de cultuurhistorische context van de Bogolan techniek. Ik vind het erg leuk om te zien dat deze kunst zo’n belangrijke plaats inneemt in het leven van de Malinees. Ik ben blij dat ik zo intensief kennis heb gemaakt met Afrikaanse kunst, waar dit onderwerp bij ons op de academie niet echt behandeld wordt.

Ook ben ik nu in staat om een bogolan lessenserie te ontwikkelen voor studenten die hier nog geen ervaring mee hebben. De bogolan workshop die wij in Mali hebben gegeven, is geslaagd. De leerlingen van de American International School of Bamako vonden het erg leuk om via ons kennis te maken met deze kunsttechniek. Verder heb ik mij didactisch ontwikkeld door een westerse kunstles te geven op een kunstacademie in Bamako. Het is ons hierbij gelukt om de Malinese studenten een interculturele leerervaring op te laten doen. Het was een echte culturele kennisuitwisseling. De Malinese studenten hadden nog niet eerder op zo’n ‘vrije’ westerse manier gewerkt. Een leuk aspect op didactisch vlak vond ik dat de lessen die wij gaven in het Engels en in het Frans waren. Voor mij een eerste ervaring met meertalig onderwijs.

De kennismaking met het onderwijs in Afrika was voor mij zeer vernieuwend en echt indrukwekkend. Het is fantastisch om te zien hoe dankbaar de studenten daar zijn met onderwijs. Iedereen gaat gemotiveerd aan de slag in de les. Het is een echte gezellige boel, studenten lopen de klas in en uit. Er is geen geordende sfeer zoals wij die kennen in de les. Maar de resultaten en het enthousiasme zijn er zeker niet minder om.

Verder ben ik er in geslaagd om gedurende de stage periode voortdurend mondeling en schriftelijk te reflecteren op de ervaringen die ik heb opgedaan in Bamako. Wekelijks heb ik een blog gepost op de Kunstnomade site. Ook heb ik een dagboek bijgehouden waarin ik mijn belevingen opschreef. Ik ben erg blij dat ik dit heb gedaan, want het is erg leuk om terug te kunnen lezen.

 

2 Responses to “Reflectie Kunstnomadeproject 2012 Iris”

 1. Ernst Jan says:

  Een heel leuke samenvatting van jullie verblijf in Mali.
  Door dit stukje (en je verhalen die ik heb gehoord) zie ik de beelden voor me.
  Inderdaad een hele ervaring voor jullie, maar ik ben toch blij dat je weer thuis bent 🙂

  Ernst Jan

 2. ans hom says:

  Dag Iris,
  een beetje een late reactie van mij, maar ik wil je even zeggen dat ik vind dat je stuk heel goed is geschreven. Wat een enthousiasme! Ik hoop dat je via het feedback formulier ook eventuele verbeteringen kan doorgeven! Ik hoop dat je voor altijd die positieve kracht van de Malinese mensen met je mee kan dragen, het is inderdaad soms een groot verschil met de negatieve houding van mensen (middelbare scholieren) in ons rijke land. Bedankt voor je bijdrage an het project! Ans