Reflectie project – Kim

March 13th, 2012  Posted at   mali
arrow   |   1 Commentarrow

We zijn nu alweer twee weken thuis, maar toch word ik nog steeds elke dag herinnerd aan de superleuke stage in Mali! Ik heb zojuist mijn reisdagboekje teruggelezen en wat hebben we met z’n allen veel meegemaakt! Zoveel mooie, leuke en bijzondere belevenissen die ik nooit meer zal vergeten. Het interculturele project was een groot succes. Het leren van de Bogolantechniek was erg bijzonder, mede omdat de werkwijze van deze techniek veel verschilt van wat we in Nederland gewend zijn. In Nederland pak je een pot verf, kwast en papier en ga je gelijk aan de slag. Bij de Bogolantechniek is dat wel anders. Je maakt je schildermateriaal zelf van natuurlijke producten en het proces is veel uitgebreider; Je brengt omstebeurt een kleur aan op het katoenen doek, vervolgens laat je deze drogen, je wast het uit, laat het weer drogen en brengt opnieuw dezelfde kleur aan (voor een intensere tint) of een nieuwe kleur. Ik vond het een pure manier van bezig met schilderen. Niet alleen door de materialen waarmee je werkt of het proces dat ervoor zorgt dat je steeds beter naar je werk gaat kijken, maar ook het werken in de buitenlucht zorgde voor een bijzondere manier van bezig zijn met je beeldend werk!
Naast het leren van de Bogolantechniek vond ik de samenwerking met de Malinese studenten ook een grote meerwaarde van het project. Ondanks de taalbarrière was het ontzettend leuk en interessant om met leeftijdsgenoten uit een geheel andere cultuur te werken. Het zorgde tijdens het bogolannen soms voor verassende creatieve resultaten, bij het lesgeven op de INA voor veel enthousiasme en soms ook voor kleine misverstanden, bijvoorbeeld afspraken maken op een bepaalde tijd. Het is niet vreemd in Mali om een half uur tot een uur later te komen dan dat je daadwerkelijk hebt afgesproken. Dit zorgde soms voor kleine probleempjes, maar gaf je ook weer een open blik op een geheel andere cultuur!

We hebben het met z’n allen zo leuk gehad en zoveel geleerd. Het project was allesomvattend en zou nog heel lang moeten doorgaan! Er is dan ook nog zoveel over de stage te vertellen!
Ik heb ontzettend genoten van de mooie, gastvrije mensen die ons altijd groetten, het enthousiaste BONJOUR-geschreeuw en de high-fives van de kindjes, de overvolle gezellige sotrama’s, de markten die niet altijd even schoon waren maar wel heel leuk om te bezoeken, de leukste muzikale excursie naar Sibi, de geslaagde expositie, het lesgeven op de AISB, het lesgeven op de INA, de gele taxi’s waar we moesten onderhandelen over de prijs, de mooiste boottocht uit mijn leven in Segou, de rode stof, onze kokkin Deniz die elke dag voor heerlijke maaltijden zorgde en ook nog onze was deed, onze huisbaas Adama die zorgde voor vanalles; van sim-kaarten tot aan dozen water, de mooie gekleurde kleding van iedereen op straat, het afval overal en nergens, de lekkere avocado’s en mango’s etc. etc. etc.! Kortom: MALI, BAMAKO WAS TOP!

Kim (Kanté)

One Response to “Reflectie project – Kim”

  1. ans hom says:

    Hoi Kim,
    wat een goed verhaal, je enthousiasme straalt er van af. Ik ben wel benieuwd: heb je ook iets meegemaakt wat je tegen is gevallen, of was het allemaal leuk? En als je een tegenvaller had, hoe ben je daar dan mee om gegaan? Wat heb je daar van geleerd? Ik hoop dat we het daar nog eens over kunnen hebben.
    je foto’s zijn prachtig! Dat kindje op de rug! plaatjes. Dag! Ans