Reflectie Mali, Veerle

May 18th, 2012  Posted at   mali
arrow   |   Comments Off on Reflectie Mali, Veerlearrow

Door Veerle van Veen

Na een maand in Mali geweest te zijn kwam ik in maart 2012 samen met mijn vier mede mali gangers een heel stuk getinter terug in Nederland. Dat is niet het enige wat wij hebben mee genomen uit Mali, wij zijn namelijk met een hele bijzondere ervaring rijker terug gekomen.

Ik keek er erg naar uit om mijn ervaringen te kunnen vertellen aan mijn familie. Echter terug gekomen op het vliegveld realiseerde ik mij opeens in wat voor koud kikkerlandje wij wonen. Het snelle, hardwerkende leven begon meteen weer, maar wat een verschil met het warme en gemoedelijke Mali.

De eerste week in Mali was voor mij het meest verrassend. Je komt in aanraking met een onbekend land. Alles is anders vergeleken met Nederland; de taal, mensen, geluiden, huizen, straten, gebouwen, het weer, etc. Het kost een aantal dagen voordat je normaal kunt functioneren tussen al dit nieuws. In de eerste week hebben wij kennis gemaakt met de buurt, mensen en instanties, maar boven al met onze mannen en een vrouw. Ik ben gekoppeld aan mijn Malinese man, Ibrahim Ballo. Hij is een Moslim en zeer gedreven om het te gaan maken in de samenleving. Naast een voltijd studie aan de INA, studeert hij ook in de avond rechten aan de universiteit. Zijn broer is een groot voorbeeld voor hem, hij studeert in Amerika. Ik heb mogen zien waar hij woont, wie hij is en wat hij later wilt worden. Ik heb nog steeds contact met Ibrahim via Facebook. Op de taalbarrière na begrijp ik dat het goed met hem gaat. Ibrahim studeert net als mij dit jaar af. Ik hoop nog vaker van hem te mogen horen en dat hij wellicht de kans krijgt om Europa of Amerika te mogen bezoeken.

Tijdens de ontmoeting met onze “partners”zijn we gelijk aan de slag gegaan met de techniek Bogolan schilderen. Bogolan is een traditionele techniek dat al enige tijd gebruikt wordt als decoratie en kunstvorm. Geduld loont is iets wat er bij mij met de paplepel is ingegoten. Ik dacht dus ook dat ik redelijk geduldig was totdat we begonnen met de lessen. Bij de eerste modder laag ben je snel trots op wat je op het doek neerzet, maar als je bij de vierde laag bent raak je toch wel ongeduldig.Tevens is modder een vloeibare substantie en moet je oppassen dat je niet morst. De moddervlekken krijgen namelijk niet uit de bogolan.Ondanks dat het bogolan schilderen een beroep deed op mijn geduld ben ik wel blij dat ik ervaring op heb mogen doen  met deze techniek.

Onze docenten Rosalie van Deursen en Ans Hom hebben ons goed voorbereid over de cultuurverschillen en hoe wij daar mee om moeten gaan. We raakten al snel vertrouwd met de omgeving, de mensen maar vooral met de gewoontes. Zodoende was de tweede week al vanzelfsprekender.

De hoofdstad Bamako is een metropool waar veel verschillende culturen uit Mali voorkomen. Het is prachtig om te zien hoe de verschillende culturen zo dicht bij elkaar kunnen leven.  En dit in een miljoenen stad die nog steeds jaarlijks aanzienlijk groter wordt. Naast het leven in de hoofdstad hebben we ook uitstapjes gedaan naar omliggende dorpen en steden. Zo zijn we naar Segou, Sibie en een potterbakkersdorp geweest.

In de derde week hebben we lessen gegeven op de AISB (American International School of Bamako) en de INA (Institut Nationale des Arts). De lessen die wij verzorgd hebben, zijn samen gegeven met de Malinese studenten. Voor mij was het lesgeven een samenkomst met het project en de cultuur. Je moet goed samenwerken om een les te kunnen geven. Ik vond Ibrahim een geweldige docent om te zien.

De laatste week hebben we het project in goede banen afgesloten. De Bogolans moesten in een snel tempo worden ingekleurd. Wij hebben cadeau pakketten samengesteld voor iedereen die ons heeft geholpen in de tijd dat wij in Mali hebben gespendeerd.

Daarnaast hebben we veel ingezamelde kunstmaterialen overhandigd aan het INA. Het overhandigen van  dit enorm cadeau gebeurde tijdens de opening van de expositie in de INA, waar alle Bogolans voor twee weken tentoon waren gesteld. Deze materialen  hebben we ingezameld met een inzamelingsactie. Ook heeft AHK veel materialen beschikbaar gesteld. Voor zover we weten is de INA erg blij met alle spullen, en zal het goed gebruikt worden. De tentoonstelling was een leuke feestelijke afsluiting van het avontuur.

Echter bij terugkomst kreeg ik het slechte nieuws over de opstanden in Mali te horen. Tijdens ons verblijf hebben we de aftrap meegemaakt, door middel van protesten. Het is spijtig te horen dat zo mooi land met zulke mooie mensen door zo’n moeilijke tijd moet gaan. Gelukkig zijn we op tijd weer naar huis gegaan. Als het aan mij had gelegen had ik er nog wel een paar maanden aan vast geplakt.

Al met al ben ik ontzettend blij dat ik deze ervaring heb mogen meemaken. Ik kan niet wachten op mijn volgende bezoek aan Afrika. Ik ben besmet met het Afrika Virus!