Malou

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, jaar 4
Malou Zuidema
Een groot land, ver weg, warmte, arm maar tegelijkertijd rijk in cultuur. Mali staat bekend om de muziek die er vandaan komt, maar ook de bogolan is een geliefd export product. Afrikaanse kunst – beelden, potten, armbanden, doeken – heb ik altijd al mooi gevonden. Nu krijg ik de kans om dit nu zelf te ervaren wat de achtergronden ervan zijn. Ik ben nieuwsgierig naar zoveel dingen, naar hoe de Malinese studenten van het INA deze kunstvorm zien, hoe zij het ervaren om deze te mogen en kunnen uitoefenen en wat zij vinden dat deze traditionele kunstvorm steeds commerciëler wordt in bijvoorbeeld de toeristenmarkt. Of het ‘ klopt’ dat de bogolandoeken bij ons in het Westen populairder zijn dan in Mali zelf en hoe de bogolantechniek terug te zien is in de Malinese cultuur.

Ook is het interessant om te ervaren hoe verschillend de onderwijssystemen zijn. We zullen een korte kunstgeschiedenis les krijgen, maar hoe wordt dit op het INA onderwezen als er bijna geen kunstgeschiedenisboeken zijn… En hoe zal ik de beeldende lessen ervaren, wanneer de docent bepalend is in hoe en wat je maakt, terwijl in je in Nederland vooral vanuit jezelf moet werken. Ik ben benieuwd hoe mijn Bogolandoeken eruit komen te zien!


We gaan naar Bamako als student en we werken samen met Malinese studenten. We komen uit totaal verschillende culturen met grote welvaartsverschillen. Meestal wordt van ons westerlingen verwacht dat we komen met hulp en het beter weten. Wij gaan naar Mali om hun cultuur te leren. En dat is het mooie van dit project, te leren en deze ervaringen mee naar huis terug te nemen.