Brigitte

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, jaar 4
Brigitte Fafieanie
Tijdens mijn studie theatervormgeving heb ik veel kledingstijlen uit allerlei periodes en de geschiedenis ervan bestudeerd. Ik heb me destijds ook verdiept in Afrikaanse maskers en dansen. Bogolan is traditioneel in de dorpen en hip in de steden. Ik ben benieuwd naar dit contrast en welke combinatie ik kan maken met mijn achtergrond.

De motieven en vormen spreken mij erg aan, omdat ik ook als grafisch ontwerper werk. Ik kan dan ook niet wachten om het letterlijk te leren. Ik voorzie een mooie gelegenheid om mijn grafische repertoire uit te breiden. Met name als handvaardigheid en niet enkel via de computer.


Ik ga natuurlijk niet alleen naar Mali om mijn creërend vermogen uit te breiden. Kennismaken met andere lesmethoden en mijn eigen inzichten over lesgeven spelen een belangrijke rol. Hoe draai je mee in de lesmethoden en praktijken van dit land en hoe plaats ik mijn eigen inzichten en methoden hier tegenover en hoe integreer ik deze? Wat neem ik mee naar mijn eigen methodieken en praktijk? In een multicultureel land als Nederland is het ook nodig om de diversiteit van de samenleving mee te nemen in mijn lespraktijk. Het lesgeven in Mali is ook ervaring opdoen voor de onderwijspraktijk die mij in Nederland staat te wachten.


Juist het dieper kennismaken met de cultuur, praten met kunstenaars, de medestudenten, het wonen in een huis in de stad, onderdeel uitmaken van het dagelijkse leven en de onderwijs en kunstenaars praktijk, lijkt me een enorme verrijking voor mijn persoonlijke denken. De Malinese kunst en cultuur te zien en te beleven en te bieden wat ik kan als persoon, docent en student. Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld, ik wil het gewoon echt met eigen ogen zien en meemaken.